Monday, January 2, 2012

Proiect de voluntariat la Somesu-Rece



Se cauta voluntari! Nu trebuie sa fi neaparat absolvent(a) de profil medical ca sa te implici, ci doar sa vrei sa inveti, sa fi activ si util. Contact email: vreausaintreb@yahoo.com

PROIECT DE VOLUNTARIAT LA SOMESU RECE
„Mens sana in corpore sano”
Motto:  “Există două modalităţi de a împrăştia lumină: să fii lumânarea sau oglinda care o reflectă.”

“Fără îndoială că un grup mic dar dedicat şi gânditor de cetăţeni poate schimba lumea; de fapt, este singurul lucru care a schimbat lumea până acum.”

“O civilizaţie înfloreşte atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată.”


Titlul proiectului
“Educarea si informarea  oamenilor de la sat despre cum sa duca o viata mai sanatoasa“
Scopul, obiectivele si necesitatea proiectului
Tinand cont de timpul limitat al oamenilor sau a resurselor  financiare ale acestora, aceasta initiativa  are drept scop aducerea informatiilor mai aproape de sateni, printr-o comunicare si o interactionare directa, cat si oferirea unei consutaltii primare minime. Aceste servicii nu se doresc a fi o concurenta a serviciilor medicale traditionale existente, oferite de medicul de familie si dispensarul satesc, ci doar un serviciu aditional si complementar oferit oamenilor de la tara, in special celor in varsta.
Scopul si obiectivele acestui proiect este informare si educarea populatiei de la sat in ceea ce priveste metodele de  nutritie si dieta, igiena, cat si oferirea de servicii medicale primare precum:  luarea tensiunii arteriale, pulsul inimii, inaltime, greutate, etc.  
Dorinta principala este de a veni in intampinarea nevoilor omului de la sat de a fi informat cu privire la starea lui de sanatate. Omul de la sat care trece prin zona unde este localizata echipa de voluntari va putea sa isi ia ternsiunea, pulsul si greutatea si in acest fel daca ceva nu este in ordine, in urma sfaturilor si recomandarilor primite,  acesta sa poata lua o decizie mai rapida ca in viitorul apropiat sa faca o vizita la doctorul de familie sau orice cabinet medical pentru a investiga eventualele probleme pe care le are.
Totodata se doreste incurajarea schimburilor de informatii si idei intre specialisti/profesionisti si populatia de la sat.
Cateva din intrebarile la care acest proiect ar trebui sa raspunde sunt:
Ce noutati in domeniul medicinei primare,  a nutritiei si dietetici, a tratamentului bolilor exista si de care populatia de la sat ar putea beneficia  printr-o  informare rapida de cateva minute?
Cum se pot educa si proteja mai bine satenii pentru a duce o viata cat mai sanatoasa?
Resursele necesare
Gasirea unui numar de pana la 10-15 voluntari din domeniul asistentei medicale, nutritie, sport care sa poata sa isi dedice 4-6 ore lunar in folosul comunitatii..
Echipamente necesare:
-         1 aparat de masurat tensiunea  si pulsul (a fost deja donat! )
-         1 masa si 3-4 scaune; un cort care sa protejeze echipa de intemperiile vremii (soare, ploaie).
-         un cantar electronic(a fost deja donat!) si o rigla pentru masurarea inaltimii
-         un panou pe care sa poata fi postate brosuri, postere cu informatii utile legate de nutritie, alimentatie, sanatate, etc
-         un caiet in care sa se tina evidenta/numarul/numele  celor care au beneficiat de serviciile oferite.
-         aparat foto pentru a imortaliza actiunea de voluntariat si oamenii care vin sa foloseasca aceste servicii, fotografii care pot fi puse pe o pagina online (facebook), si totodata folosite pentru articole media, promovare,  strangere de fonduri etc.
Metode de implementare
Gasirea a 10-15 persoane, fete sau baieti din sat (sau de la Cluj Napoca) care au studiat  medicina, asistenta medicala, sport.  Formarea unor echipe de 3-4 persoane care de doua ori pe luna (in weekend, pe perioada verii) sa ofere aceste servicii gratuite oamenilor din sat, in diferite puncte/locatii in aer liber.
Oferirea de scurte prezentari satenilor (10-15 minute)  pe diferite teme medicale ( digestie, sarcina, boli de sezon, etc… in functie de interes) 
Conectarea cu studenti /profesori de la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj Napoca de la sectia de Nutritie si Dietetica care sa fie dispusi sa ajute cu informatii  sau studii de specialitate, echipa de voluntari sau chiar sa vina ei sa faca scurte prezentari pe diferite subiecte de interes general din domeniul medical/nutritionist/dietetic, etc. 
Cautarea, gasirea si colaborarea cu ONG-uri de profil care sa poata sa contribuie logistic la acest proiect in functie de ce nevoi o sa apara.
Contactarea companiilor/business-urilor locale care ar dori sa sponsorizeze sau doneze echipamentul necesar (cort, scaune, masa, etc).sau a altor echipamente  necesare. (in schimb se poate oferi acestor firme promovare/publicitate, mentionare lor ca sponsori fie prin postarea unui mic banner la evenimente sau ori de cate ori se va ivi ocazia in special in relatia cu mass media, pentru ca acest proiect va putea aparea si in articole de presa).
Se poate lua legatura inclusiv cu primaria din Gilau sau chiar cu cea de la Cluj-Napoca (Directia de Sanatate Publica)  pentru a vedea ce sprijin financiar/logistic pot ei oferi pentru acest proiect.
 Se pot face scurte sondaje de opinie printre sateni cu privire la utilitatea si necesitatea acestor servicii . Totodata pot fi chestionati  despre ce teme medicale (boli) i-ar interesa sa afle mai multe detalii si despre care echipa de voluntari sa se documenteze si sa faca scurte prezentari informative.
Impactul asupra zonei/populatiei
Acest proiect de voluntariat are mai multe beneficii asupra populatiei.  Proiectul isi doreste sa fluidizeze transferul informational dinspre mediul academic, medical, al specialistilor catre beneficiarii principali, adica cetateni/populatia de la sat.
O comunitate cu cat este mai informata cu atat poate lua decizii mai bune in ceea ce priveste sanatatea ei trupeasca si mentala, lucru care duce automat la cresterea productivitatii , bunastarii economice si fericirii ei generale.
Beneficiile voluntarilor
Abilitatile care pot fi invatate, imbunatatite sau perfectionate sunt numeroase si vor putea fi folosite indiferent de nivelul sau domeniul profesional sau educational  in care activeaza fiecare dintre voluntari.
Primul si cel mai important beneficiu este acela de a trece de la stadiul de persoana PASIVA la cea ACTIVA in societatea si in comunitatea in care traiesti! 
Vrei sa te implici pentru ca iti pasa de cei de langa tine, de comunitatea in care traiesti! Vrei sa faci o diferenta!
Voluntarii vor putea sa aibe in primul rand satisfactia de a fi apreciati de catre comunitate/sateni pentru munca, serviciul oferit si efortul depus. Vor  putea fi mandri de faptul ca pot fi utili comunitatii in care au crescut si isi pot pune la dispozitie experienta si cunostintele pe care le-au acumulat. Isi vor dezvolta sau aprofunda anumite abilitati precum: cele organizatorice ( sa invete cum sa organizeze un eveniment, cum sa obtina resursele necesare implementari lui, adoptarea unui buget de cheltuieli, folosirea internetului pentru a se documenta, etc.). Voluntarii isi vor dezvolta, imbunatati sau perfection abilitatea de comunicare cu oamenii si colegii din echipa, cu mediul academic, autoritatile locale sau judetene, etc.  Voluntarii vor putea sa faca schimburi de informatii, pareri si idei cu alti specialist din domeniul medical si ramurile adiacente, cu alte cuvinte se vor educa si perfectiona continuu.  Vor invata sau isi vor  perfectiona  munca in echipa.
Experienta acumulata in acest proiect poate oricand sa fie folosita in CV-ul personal,  lucru extreme de util la angajare sau promovarea in functie.
Totodata pot fi o inspiratie, un model  si un exemplu pentru cei din comunitate, pentru tineri din sat care poate vor dori sa se implice si ei in astfel de proiecte sau isi vor descoperi pasiunea pentru a studia medicina sau  nutritie.
Nu in ultimul rand acest proiect se doreste a avea si o latura mai recreationala, voluntarii vor putea sa se cunoasca mai bine intre ei, sa socializeze, sa se imprieteneasca si sa schimbe idei si pareri.                                          M.P.

No comments:

Post a Comment