Monday, January 9, 2012

Satul Somesul Rece-descoperirea si consemnarea istoriei si traditiilor locale



Se cauta voluntari pentru proiectul:

Satul Somesul Rece-descoperirea si consemnarea istoriei si traditiilor locale
Obiectivele proiectului:
Acest proiect are drept scop consemnarea pe un site/blog, pentru actuala generatie dar si cele care vor urma, a istoriei, obiceiurilor si traditiilor satului in care am crescut, muncit sau trait.

Durata proiectului:
Acesta se va intinde pe o perioada estimativa de 6-12 luni, sau in functie de rapiditatea cu care vor fi adunate si procesate informatiile.


Necesitatea proiectului:
Odata cu trecerea timpului, lucrurile se schimba, la fel si oamenii, obiceiurile, traditiile, porturile,etc. Chiar daca se schimba ele ar fi bine sa nu fie uitate, ci consemnate pentru generatiile viitoare, motiv pentru care realizarea unei pagini de internet cu o monografie a satului si-o istorie a locurilor devine o necesitate si-o obligativitate.

Metodele de realizare:
Intr-o prima faza a fost creeat un blog: http://www.somesul-rece.blogspot.com/ unde pe masura ce adunam informatii acestea vor fi postate.
De asemenea am creeat si o pagina pe FaceBook  http://www.facebook.com/pages/SomesulRece


Cea mai buna resursa in realizarea proiectlui sunt elevii de la scoala din sat.
Acestia indrumati de profesorul de istorie, dar si cel/cea de limba romana vor afla despre istoria mai recenta sau mai indepartata a propriului lor sat, totodata putand sa contribuie la scrierea istoriei acestor locuri.
Ce alt prilej mai bun de a-si perfectiona sau imbunatati talentul literar si totodata de a  invata istorie, nu-i asa?! In plus, acestia, prin intrebarile care le vor pune oamenilor vor invata sa comunice mai bine si sa isi dezvolte arta dialogului si comunicari, lucruri extreme de utile in dezvoltarea unui tanar.
Sub coordonarea profesorilor mai sus amintiti copii vor putea sa se imparta pe grupe si sa aleaga pe  rand cate un  capitol sau categorie, despre care urmeaza sa scriem. Acestia vor interactiona cu oamenii satului, in special cei mai in varsta de la care vor afla povestiri inedite despre vremurile trecute, traditiile, obiceiurile si istoria locurilor.
Acestia vor aduna istorioare si intamplari interesante, poze mai noi sau mai vechi pe care le vom scana si posta pe site/blog.

Premierea
Cele mai bune lucrari cu cele mai inedite povestiri si fotografii vor fi premiate.

ATENTIE: Proiectul trebuie sa fie optional, interactiv si unul foarte placut elevilor !!!
El nu trebuie sa devina sau sa se transforme intr-o povara scolara, ci un mod inedit si  recreativ de a se perfectiona si educa !!!



1.Istoria satului- primele informatii despre atestarea documentara a localitatii (prof. Dodea Vasile déjà mi-a confirmat ca are ceva material documentar)
-  Cetate lui Gelu(ce legatura are/ daca are cu Gelu si Menumorut)
- luptele date din primul si al 2-lea Razboi Mondial in zona (transeele din Piatra Morii si de la Baratur)

2. Informatii despre institutiile satului:

A) Scoala – prima scoala (verche gradinita) si actual scoala (cand au fost infiintate, cum au evoluat in timp,  rolul si importanta lor in viata satului, etc)
B) Bisericile din zona
-cate biserici sunt si ce denominatii (ortodoxa, baptista, penticostala), cand au fost construite, scurt istoric al vechimii fiecarei biserici in parte pe aceste meleaguri, oamenii care au puz bazele acestor biserici, rolul si importanta bisericilor/ a credintei in comunitate

- vechea biserica ortodoxa de lemn: cand a fost construita, de cine, ce slujbe si obiceiuri se practicau, ce servicii religioase ofereau, daca difera fata de zilele noastre ( informatii care cred ca le poate oferi preotul  satului si oamenii in varsta)
Alte obiective din sat:
-Caminul cultural, dispensarul satului, cooperativa alimentara (cea veche de pe colt de la actualul bar al lui Gheorghitza/barbosul) cand a fost construita cea noua din centru

3. Traditii de Craciun, Pasti, Anul Nou: 
- ce obiceiuri au fost in sat in trecut, si care mai sunt actuale?

A) Mersul cu steaua, cu colindul

B)  Rositul oualor de Paste (metode folosite) si alte obiceiuri de paste, mersul la udat etc

C) Anul Nou- mersul cu sorcova (focul de tabara pe care il faceam in Piatra Morii in trecut, puscatul cu carbid, etc)

4. Costume populare ( cum era in trecut, traditia, ce imbracaminte purtau oamenii, cum si-o confectionau, despre depanatul si torsul lanii, tesutul in razboi, etc..)

4. Traditii si obiceiuri ale satului:

A) Impreunarea oilor -ce reprezinta acest eveniment in viata satului, cand are loc, detalii, poze mai ales din trecut pe care sa le scanam si sa le folosim ca exemplu)

B) Nunta: cum decurge o nunta? detalii interesante despre cum decurgea o nunta in trecut, ce obiceiuri erau

C)Inmormantarea: obiceiuri, traditii( cele 3 zile de priveghi, colacii, sterguri, batiste la coroane

D)Luminatia: ce reprezinta si cum e celebrata (descris faptul ca oamenii merg la morminte, le curata, le aranjeaza, pun flori, lumanari, etc..) Se mai face ca pe vremuri popcorn si se mai dau mere, colaci, etc..?


5. Troita de langa biserica ortodoxa (ce reprezinta, in memoria cui a fost ridicata, istoria luptelor duse in al 2-lea razboi modial in zoana, astea pot fi detaliate in capitolul istorie)

6. Monografia caselor vechi care mai exista in sat:

 A) cine le-a construit( numele familiei/persoanei, in ce an, din ce materiale, ce stil reprezinta)
Langa biserica baptista casa lui Precup e de la 1928 parca, e chiar inscriptionat pe fatada, lelea Nastasie mai traieste si poate sa ne povesteasca cred detalii. La fel si celelalte case din sat trebuiesc localizate si vb cu oamenii mai batrani. Orice informatii interesanta  despre ea sa fie consemnata in scris.

B) casele sa fie fotografiate ca sa le putem posta pe site cu detaliile aferente, dar si poze vechi daca au oamenii.

C) descrierea exterioara, cat de bine a fost pastrata arhitectura veche si cat de mult au fost modificate si modernizate in timp

D)  decorarea interioara: ce fel de decoratuni se mai pastreaza (icoane, sterguri facute de mana, tesute, farfurii,  lazi de zestre, porlazi, etc..)

E) cuptoare de facut paine cate si daca mai sunt prin sat, mai fac femeile paine si cozonaci in cuptor?!


7. Preparate culinare: care sunt mancarurile traditionale si specifice zonei, ce mancaruri se gateau in trecut ?
- coptul panii pe vatra cu foc de lemne, pe frunze de varza
-facutul de sarmale, cozonac, etc…
-inchegatul laptelui-cum faceau oamenii branza si cas de acasa, metoda folosita( cheagul de casa-cum se facea?! ) (eventual ceva retete de mancaruri vechi de pe la gospodinele satului)?



8) Preocuparile oamenilor: agricultura si cresterea animalelor  ( ce animale se cresteau-poze daca au oamenii cu cireada de vaci, turma de oi, poze cu bivolii care cred ca au cam disparut din sat) cu mijloacele de transport folosite: caruta cu cai, cu boi, etc…
-uneltele folosite in agricultura: plugul tras de cai, grapa, sapa, grebla, furca, etc…
- prelucrarea lemnului- taiatul cherestelei indeletnicire veche a locului( Ionutul  Dumii, la Leahu etc..)

9) Potcovarii, fierari, cauacii satului- povesti despre aceasta indeletnicire-( cati cai erau in sat, cat de prestigioasa era aceasta meserie pe vremuri, ce altceva mai faceau pt oamenii satului acesti mestesugari, etc…)  se poate merge si vorbi cu cei care mai traiesc si care au practicat aceasta meserie( nea Gheorghe a lui Puscau),sa vorbesca despre cum era, cum faceau potcoave si potcoveau caii, prelucrarea metalelor, etc.

10) Moara (electrica sau pe apa) si morarii satului ( sa afle de la morari daca mai traiesc sau rudele lor cum faceau in trecut faina si paine oameni din sat, cum arata moara, cum functiona, rolul morarului in sat/comunitate)
11) Drumul nou din piatra: cand a fost construit, de cine, cu ce scop?
12) Oamenii de frunte/reprezentativi ai satului – daca exista oamenii plecati din sat care au ajuns in functii importante si care ar merita mentionati?!

Posibile teme de lucrari:
O zi din trecut din viata la sat: descrierea vietii al sat: de la hranitul animalelor, adapat, mulsul vacilor, la  facutul mancari, la spalatul hainelor la rau cu maiul( a se analiza/observa disparitia unor cuvinte si unelte din viata oamenilor de zi cu zi!!!), torsul lanii, tesut la razboi; lucrul campului,(sapatul, cositul, uscatul fanului, treieratul..)





No comments:

Post a Comment